Trenger du en nettside, med vet ikke hvor du skal begynne? Da er denne guiden perfekt for deg.

Det er enklere å lage nettside selv enn du kanskje tror. Du trenger hverken å kunne kodespråk eller teknisk kunnskap for å lage en bra nettside. I denne guiden får du en innføring i to av de mest populære løsningene, og du får konkrete tips om hva du trenger før du går i gang. Vi gir deg grunnlaget du trenger for å velge riktig løsning slik at kan vise deg fra din beste side også på nettet.

I denne guide får du en innføring i hvilke løsninger som finnes der ute, fordeler og ulemper med løsningene, råd, og verktøy til utvikling av nettsiden.

Men hvilken løsning bør du gå for:

 Online nettsidebygger tjeneste:

Slike tjenester har blitt veldig populære de seneste årene. Tjenester som dette tilbyr alt du trenger på et og samme sted, på en enkel og grei måte.  Wix tilbyr pakker på alt du trenger kombinert med en brukervennlig nettsidebygger slik at du kan få en bra nettside opp å kjøre på rekordtid. Dette gjør at ting gjerne blir veldig enkelt å sette opp, men ulempen er at alt du låser din nettside til mulighetene disse tjenestene tilbyr deg, noe som muligens holder lenge om du bare skal ha en enkel side med for det meste tekst, bilder eller video.

Fordeler:

 • Alt på et sted (Kun et selskap å forholde seg til om noe går galt)
 • Enkelt å lage en nettside uten å bruke noe kode
 • Krever ingen oppfølging fra din side for å fungere optimalt
 • Har funksjonalitet til å gjøre det meste du trenger, om du vil betale ekstra for det

Ulemper

 • Skal du ha en nettside med ditt eget domene og uten reklame vil dette koste deg rundt 70kr i måneden.
 • Veldig begrenset funksjonalitet i de forskjellige medlemskapene. Trenger du mer enn bare grunnleggende funksjoner må du betale mer i måneden.
 • Tregere enn andre tjenester
  (Forskning sier at ca 25% av besøkerne går ut av den nettside om den bruker over 4 sekunder på å lastes. I tillegg påvirker også farten hvor høyt opp du kommer i søkemotorer som google.)
 • Kjent for å være dårlig på Søkemotoroptimalisering
  (Det er noen grep som er viktig å gjøre om du vil ha din nettside opp og frem på søkemotorer, disse grepene har du muligens ikke full kontroll over med Wix)
 • Vanskelig å flytte nettsiden til en annen tjeneste om ikke lengre vil bruke wix
 • Ingen unik nettside (Wix.com tilbyr for eksempel ca 500 maler laget av profesjonelle designere, dette kan kanskje høres mye ut, men med over 90 millioner brukere sier det selg selv at noen kommer til å ha en rimelig lik nettside som deg.)
 • Wix eier all informasjon du legger ut på deres plattform, dermed kan de tjene penger på ditt innhold.

Wordpress:

Wordpress er verdens mest populære nettside plattform og driver over 25 prosent av alle nettsider på nettet. Wordpress er et system som ligger i bakgrunnen på din nettside og gjør at du enkelt kan utvide funksjonalitet på din nettside med å legge inn små programmer (utvidelser). Dermed er Wordpress en plattform som kan bygges ut i det uendelige. Med denne løsningen har du full kontroll på alle detaljer ved din nettside slik som hvilken server den skal ligge på, hvordan den skal se ut ned til minste detalj, og hvordan den oppfører seg.

I grunnen baserer Wordpress seg også stort på ferdige design maler på samme måte som løsninger som Wix, men her har du millioner å velge i, både gratis, og betalte.  Men den seneste tiden har det kommet mange såkalte «nettside bygger utvidelser» som stort sett lar deg designe nettsiden ned til minste detalj slik at du kan få helt en unik nettside, og flere av disse er så enkle å bruke at alle kan få det til.

Fordeler

 • Wordpress er gratis
 • Full kontroll på alt
 • Millioner av utvidelser både gratis og betalte
 • Enkelt å bruke og lære
 • Slutter aldri å oppdateres og videreutvikles
 • Søkemotor vennlig
  (En god og søkemotorvennlig nettside gir deg større sjanser for at nettopp din nettside dukker opp først på søkemotorer)
 • Kan bruke alle typer media filer
 • Nettsiden kan utvikles på din egen pc for så å lastes opp på nettet når den er klar
 • Stort aktivt miljø med brukere om om man lurer på noe
 • Ting er veldig selvforklarende
 • Ved å bruke en nettside bygger utvidelse som elementor.com eller divi kan man enkelt lage unik nettside uten å bruke kode.

 

Ulemper

 • Krever oppfølging for å være stabilt og trygt
 • Krever at man setter seg litt inn i systemet
 • Et hav av utvidelser med varierende kvalitet, kan kreve at man må forske litt for å finne den beste løsningen
 • Hver utvidelse har hver sin utvikler, dermed er det flere å forholde seg til om noe ikke virker som det skal.
 • Må oppdateres manuelt for å være stabilt og sikkert.
 • Krever sikkerhetsutvidelse for å være maksimalt sikkert.

9 ting du bør ha for å starte en nettside:

 1. Domenenavn
  Domene navnet er adressen til din nettside. På samme måte som om ditt hus må ha en adresse for at noen skal finne det, så må din nettside ha en adresse. Domene kan kjøpes fra nettbutikker som for. Eks domeneshop.no, men kan også kjøpes når man bestille webserver (Denne løsningen anbefales da den gjør ting mye mindre teknisk).
 2. Epost adresse for din bedrift
  Denne er ikke et krav, men driver man bedrift kan det være en stor fordel å virke seriøs. Om man har en epost adresse som ender med @dinbedrift.no så får man automatisk mer tillit av mulige kunder. En slik epost adresse får man gjerne med når man kjøper domene eller bestiller webserver.
 3. En publiserings platform
  Her menes en tjeneste som for eksempel Wix eller Wordpress. Et system som ligger i bunnen og driver din nettside. Går man for Wix eller en annen slik tjeneste bestilles den gjerne på nettsiden til tjenesten. Wordpress leveres som mulighet hos de aller fleste Webservere, men det kan være greit å velge en tjeneste som har en enkel 1 klikk installasjons løsning.
 4. Webserver (Hosting)
  Disse finnes det mengder av på markedet i alle prisklasser. Alt du trenger å gjøre er å søke etter webhotell på google. For at din nettside skal være raskest mulig kan det være viktig at tjenesten du velger tilbyr server i eller i nærheten av Norge. En tjeneste jeg har god erfaring med er one.com
  Her får du en rask server plassert i Danmark, enkle og brukervennlige løsninger, 1 klikks Wordpress installasjon og strålende kundeservice.
 5. Nettside tema design
  Bruker du Wix får du her ca 500 profesjonelle nettside design som enkelt kan tilpasses din bruk. Går du for Wordpress finnes det flere tusen gratis tema tilgjengelig i Wordpress systemet. Det finnes også nettbutikker hvor du får kjøpt litt mer premium (betalte) designs gjerne med bedre funksjonalitet og support.
 6. Logo
  Skal du bli tatt seriøst kan det også være en fordel med en bra logo. Det finnes nettsider der du enkelt kan lage disse selv slik som onlinelogomaker.com og logoshuffle.com eller du kan bruke en tjeneste som freelanser.com eller fiverr.com for å få en designet av en proff.
 7. Bilder av høy kvalitet
  Et bilde kan gjøre forskjellen på en god og en dårlig nettside. Det er derfor viktig at du bruker så bra bilder som mulig. Men uansett hvilke bilder du bruker er det viktig at du har tatt bildene selv, eller fått lov å bruke bildet av bildets eier. Det siste du vil ha er en rettsak mot deg fordi du har stjålet bildet. Om du vil ha profesjonelle bilder finnes det nettsider hvor man får kjøpt såkalte stock photos, dvs. At du må kjøpe rettighetene til å bruke bildene du trenger, disse bildene er gjerne tatt av profesjonelle fotografer og holder høy kvalitet. En annen mulighet er nettsider som unsplash.com, som gir ut bilder gratis uten lisens.
 8. Bildebehandler
  For at din nettside skal være raskest mulig er det viktig at ikke dine bilder har feil format eller er unødvendig store i størrelse. Derfor er det viktig at du gjør litt forarbeid på dine bilder med en programvare som Adobe Photoshop eller en online tjeneste som picmonkey.com
 9. Besøksstatestikk
  Hele poenget med din nettside er at den skal være så effektiv som mulig, enten den skal tjene deg penger, eller dele info. Derfor er det kritisk at du ser hvordan dine besøkende oppfører seg på din nettside, hvilken informasjon de ser på, hvor mange som handler, eller hvorfor de forlater din side uten å handle.Dette gjør du med å bruke en statistikk tjeneste som for.eks google Analytics. Med en slik tjeneste installert på din nettside får du masse verdifull informasjon om alle som besøker din nettside, som igjen kan brukes for å gjøre siden og dine tjenester mer effektive.
  https://analytics.google.com

Kjekke verktøy og lenker

Her finner du en kjekk oversikt over alle lenker og tjenester jeg har nevnt i denne guiden slik at du finner det enkelt igjen.

Wix – Nettside bygger tjeneste
https://no.wix.com/

Squarespace – Nettside bygger tjeneste som Wix
https://www.squarespace.com

Wordpress – Publiseringsplatform
https://wordpress.org/
Eller 1 klikk installasjon på din fleste webhosts

Domeneshop – Butikk for kjøp av domener
domeneshop

One.com – Webhosting og domene salg
One.com

Gratis og betalte Wordpress design tema
https://nn.wordpress.org/themes/

https://themeforest.net/category/wordpress
https://www.templatemonster.com/wordpress-themes.php

Nettside bygger utvidelser for Wordpress
Elementor (Gratis)
Divi (Betalt)
Visual Composer (Betalt)

Logo
Designevo

onlinelogomaker.com
Logoshuffle.com
Fiverr.com

Betalte bilder
depoitphotos.com
shutterstock.com

Gratis bilder
unsplash.com
pexels.com

Bildebehandling
Picmonkey.com
Fotor.com
Adobe Photoshop

Program for å lage Wordpress side på din egen pc, for så å laste opp på nettet når den er klar
DesktopServer

Besøksstatistikk
Google Analytics
Clicky.com

Jeg håper du nå føler deg litt mer klar for å sette i gang med en nettside. Uansett hvilken løsning du går for må du nok regne med litt knoting og usikkerhet i begynnelsen.

Men jeg kan love deg at å lage en nettside selv i 2018 er enklere enn du tror

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
1 Shares
Share1
Tweet
Pin